La Brigada Aèria

Del text a la il·lustració

Cada primavera em sorprenen amb la seva arribada, doncs si algun tret les caracteritza és el seu compromís amb el bon temps, amb l’hort i la nostra ciutat. La seva puntualitat és precisa. Tan bon punt les calors comencen a deslligar i afluixar els botons i les cremalleres  dels abrics i les jaquetes, tan bon punt comences a notar les primeres mossegadetes dels mosquits, elles apareixen veloces i llampegants sobrevolant els nostres caps.

Són un autèntic espectacle. Vol ras, ales esteses, becs apunt. Segurament no poden presumir del vol més ràpid ni la gana més voraç, encara que hi ha poques aus que et permetin gaudir de la seva agilitat i la seva destresa aèria de tan a prop. En direcció a la sortida de Girona, entre els carrers Migdia i Ctra Barcelona, més enllà de Caldes de Montbui, el barri de Sant Pau es transforma al llarg d’aquests mesos en tot un assentament de nius d’Orenetes. En els nombrosos angles que es formen entre els terrats i les parets dels edificis, no deixen de refer-se i construir-se de nou les cases de fang d’aquests petits ocells que ens arriben des de l’Àfrica per acompanyar-nos en les nostres estacions càlides.

brigada aeria triptic copia

Autora: Judit Iglesias.

Al llarg del dia t’acompanyen. Cada vegada que aixeques una mica la mirada, un cop desatens duran uns instants la teva feina a l’hort, prens consciència de la tasca i el servei que elles ens brinden. Convertides en un autèntic escamot aeri, desenes i desenes d’orenetes sobrevolen el terreny com si reproduïssin les escenes cinematogràfiques dels combats aeris de la 2ona Guerra Mundial. Planegen, aletegen, s’alcen, cauen en picat, piuen, xisclen, s’enreden i s’entrecreuen de manera explosiva i fugaç. A més de fer cara de passar-s’ho teta no deixen d’endrapar i de regalar-me jornades més tranquil·les. La seva exhibició aèria també alleugera la presència de mosquits i insectes diversos a l’hort, fet que essent conscient del gran volum de bitxos que m’envolten mentre corro per l’hort em fa notar la importància de la seva tasca i presència. Com seria una primavera sense orenetes? Millor no imaginar-s’ho. 

Un cop el dia minva i la nit pren la protagonisme l’acció de la brigada aèria no es detura, ara és el torn dels ratpenats, però d’aquests ja en parlarem un altre dia. Per rematar aquestes línies només remarcar la importància d’iniciatives com el Projecte Orenetes, una proposta molt interessant per animar i estimular a tothom qui viu a les ciutats i pobles a prendre consciència de la fauna que (co)habita amb nosaltres i que dur a terme funcions importants. Benvinguda siguis oreneta