Aeroports

Feia temps que no pujava a un avió i l’excés de previsió m’ha regalat vora una hora d’espera a l’aeroport de Girona. Premi que no he pogut deixar passar sense posar en paraules i una mica ordenadets alguns pensaments i idees que més d’un cop m’han guspirejat mentre he voltat per diferents aeroports del món.

 L’aeroport és un dels màxims exponents del sistema en el que ens hem enclaustrat les societats occidentals. Alguns dirien que bancs, diners i no sé quins altres elements caracteritzarien millor els valors i l’organització de la nosta societat (bategeu-la com vulgueu). Però els aeroports… ho tu tenen tot!

No importa el cost. I no parlo de diners, parlo de la petjada ecològica, de la consagració de l’avió com a expressió absoluta del menyspreu i la inconsciència del cost de les notres accions. Qui m’hauria de privar a mi de viatjar arreu del món en qüestió d’hores? Què importen les emissions de gasos nocius, l’extracció de combustibles… que me quiten lo bailao.

La il·lusió de la llibertat d’escollir, de comprar. A l’aeroport no cal amagar que la capacitat d’escollir és fictícia i moldejable. Que preguntin a Nestlé, Apple, Coca-Cola… a l’aeroport passes el control de seguretat i sí o sí passes per la botiga. No cal amagar que l’única opció és consumir o no, la resta… poc que ho diferenciï.

I finalment, l’estrella dels nostres dies: la restricció de la circulació de persones i la tendència a compartir amb el sector privat el monopoli de la violència. Tot i l’efecte de les low cost, l’avió és un mitjà apte per uns pocs. Els escollits en termes econòmics i, sobretot, als privilegiats que formen part d’un estat que els reconeix, atorga identitat i permet que com a ciutadans accedeixin als seus drets.

Dins els aeroports (em consta que algun no tant) tot és net, controlat, ascèptic. Tot fa la mateixa farum decadent i inhert que destilen els relats i idees que circulen pels mitjans de comunicació i les institucions que ens dibuixen i governen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s