La moneda que no té preu.

A Girona hi ha una iniciativa social que cada dia creix i que jorn rera jorn té més adeptes. Des que fa uns anys i aixoplugat per l’Associació de Veïns de Pla de Palau, es donés vida al que seria el primer Banc del Temps de la ciutat, la proposta ha anat prenent forma i evolucionant tan qualitativament com quantitativament.

Actualment hi ha 3 Bancs del Temps a Girona: BdT Pla de Palau, BdT Pont del Dimoni (Santa Eugènia i Sant Narcís) i el BdT de Montjuïc.  Els dos primers amb seus als respectius centres cívics barrials  i el tercer al local de l’Associació de Veïns corresponent. Junts sumen més de 500 socis que intercanvien serveis i treballs a canvi d’un recurs al qual tots hi tenim accés en igualtat de condicions: el temps.

KONEKTA

montjuicPerò els Bancs del Temps són molt més que simples borses de persones que indiquen què poden oferir i què necessiten. L’intercanvi i el temps només són mers instruments.

Aquestes entitats, a més, programen tallers, cursos, grups de conversa en idiomes, passejades, grups de reforç escolar, etc. Donen suport a altres entitats barrials que pot ser necessiten de mans voluntàries per organitzar els seus actes. I el que és el més important, a mesura que la seva tasca evoluciona i creix, els Bancs del Temps esdevenen un dels eixos de vertebració comunitària més importants a la ciutat.  Doncs són espais on persones de diversos àmbits i formacions interactuen, i a través de l’intercanvi, construeixen aquests vincles tan importants i necessaris per a la constitució d’una vida social sana i preparada per afrontar els reptes comuns.Tot, sense la mediació dels diners, sense els criteris d’accés basats en la capacitat de pagar més. Sinó amb la llibertat d’oferir, proposar i demanar segons els interessos i les possibilitats de cadascú.

bdtplapalau

Lluny queda l’escena dels Bancs del Temps Gironins de l’utopia d’una ciutat fraternal en la que tothom brinda el que pot en funció de les seves possibilitats.  Però tampoc ho pretén ni ho assumeix com a propi. L’objectiu d’aquesta eina no és altra que l’estímul del suport mutu, de la proposició de nous espais de relació lluny dels criteris de mercat i l’enfortiment dels vincles interpersonals cada cop més deteriorats.

Ja és hora de valorar en què i a qui volem dedicar el temps que omple els nostres dies. Invertir-lo en una o altra activitat, tal com molt bé expliquen els defensors del consum responsable, marca la diferència.

l’Optimista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s