Comunicació digital sí, local també.

L’Associació Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG) ha publicat recentment el primer Rànquing de mitjans de comunicació digitals en català.  A més de refermar la bona salut d’aquests, ha aportat una dada més que significativa: tot i el clar predomini de consum de mitjans d’àmbit nacional (TVC, Ara.cat, El Punt/Avui, etc) en nombre de visites, el rànquing ha constatat que en les respectives comarques, municipis o espais territorials on es gaudeix d’un mitjà propi (Regió 7, Diari de Girona, Cugat.cat, Revista de Cambrils, etc) aquests resulten ser els líders i mitjans de referència, relegant als nacionals a un segon terme.

Sovint es tendeix a creure que només les grans entitats, mitjans i empreses amb capacitat per arribar a un gran nombre de persones i cobrir una gran extensió territorial tenen futur. I amb l’obertura de nous espais globals com Internet, semblaria que aquesta tendència hauria de créixer i reafirmar-se.

Els recursos digitals i virtuals obren sense cap mena de dubte una nova manera de plantejar la difusió i la comunicació de la informació. Ara bé, encara que alguns podrien intuir que aquest nou context faria més difosa la identificació amb realitats més concretes i de petita escala, semblaria que pot ser només els mitjans i ens locals seran capaços de generar els vincles amb un públic, que davant aquest maremagnum d’informació,  requereix de referents pròxims i que pugui reconèixer com a propis.    

Pot ser cert que avancem de manera irrefrenable cap a un model mundial amb sobredosis informativa i comunicativa a escala global. Tot i així, en la mesura en què aquest nou model d’uniformismes i homogènia cultural avança, hauran de ser els mitjans locals els que ens permetin no caure en la desorientació, i ens recordin que som ciutadans del Món, però per sobre de tot, que formem part d’un racó de Món  del qual no necessitem de pantalles ni ordinadors per tenir-ne constància i del que sentir-se’n part.

L’Optimista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s